
Youth Climate Action Fund - 21 unge-drevede klimaprojekter i 2025
Allerøds unge gør det igen. I løbet af 2025 vil klimaprojekter, drevet af unge i alderen mellem 15 og 24 år, udfolde sig på en række ungdomsorganisationer i kommunen. Projekterne spænder over emner som biodiversitet, genbrug, grøn energi, fødevarer og kunst.
Efter sidste års vellykkede klimaprojekter drevet af unge i Allerød og finansieret af Bloomberg Philantrophies’ Youth Climate Action Fund, har kommunen kvalificeret sig til at fortsætte i anden runde. Denne gang med det dobbelte beløb svarende til ca. 700.000 kr., hvilket betyder, at dobbelt så mange projekter kan blive til virkelighed.
Den 21. marts 2025 var der ansøgningsfrist, og hele 21 projekter var sendt ind af håbefulde unge fra både Allerød Ungdomsskole, Engholmskolen, Palnatoke og 1. Lillerød spejdergrupperne samt Allerød Gymnasium og Fysikklubben.
Projektansøgningerne har været af høj kvalitet igen i år. Udover projektets indhold havde de unge også gjort sig overvejelser om, hvordan projektet bidrager til et mere klimavenligt Allerød og hævet ambitionerne for, hvad de vil opnå.
Bedømmelseskomiteen, bestående af lokalformand for Danmarks Naturfredningsforening, Hans Phillipsen, lokalformand for Grøn Guide, Niels Erik von Freiesleben og borgmester Karsten Längerich, har sidenhen gennemgået ansøgningerne og vurderede dem alle kvalificeret til at få bevilling.
De unge er derfor nu i fuld gang med at planlægge deres projekter, så de kan folde sig ud rundt omkring i Allerød.
Allerød Kommune ser frem til samarbejdet og at følge de unge udleve deres projektdrømme.
Du kan læse her, hvordan i 2024 11 grupper unge i Allerød lavede klimaprojekter som klimavenlige fødevarer, madspild, solcellebænke og sanketure: "Unge sætter klima på dagsorden"
Saunaer er blevet utroligt trendy, så Fysikklubben vil vise, at en fuldt solcelledrevet sauna er muligt. De vil bruge genbrugte solceller og selv bygge saunaen for at gøre projektet så CO₂-neutralt som muligt.
Ved at montere et multispektralt kamera på en drone vil Fysikklubben undersøge og kortlægge skovens sundhed ved at vurdere træernes helbredstilstand via NDVI-indekset. De vil dele denne information med kommunen for at sikre en sund og robust natur, og vil også dele den med borgerne i Allerød Kommune via deres sociale platforme, hvor det vil være frit tilgængeligt og kan eksempelvis bruges af spejdere eller skoler i undervisningen.
Fysikklubben vil forsøge at udvikle et ultralet fastvinget fly, der kan drives udelukkende af solceller monteret på selve flyet. De vil løbende dele processen på Fysikklubbens sociale medier. Efter projektets afslutning vil de donere det færdige fly til Allerød Gymnasium, hvor det kan bruges i undervisningen om grøn energi og grønne transportformer.
Den anden del af projektet vil fokusere på at producere testsæt af vores kits samt professionelle informationsvideoer, der ledsager hvert kit. Disse vil de tilbyde gratis til gymnasier og skoler i en forsøgsfase. Det vil være en fantastisk mulighed for landets børn og unge at lære om bæredygtig energi.
Når Fysikklubben producerer mere strøm, end deres batterier kan lagre, vil det være ideelt at bruge overskudsenergien til et Power-to-X-system. Gennem elektrolyse af vand vil de omdanne elektriciteten til brint og ilt, som kan lagres og bruges til forskellige formål.
Brint kan bruges som brændstof i brændselsceller eller til forbrændingsforsøg, mens ilt kan anvendes i andre eksperimenter. Systemet muliggør desuden energilagring til senere brug og er dermed en praktisk demonstration af bæredygtig energilagring og fremtidsteknologier. De vil gerne demonstrere i klasselokalet, at det virker, og at strøm kan omdannes til brint.
Fysikklubben vil gøre det mere attraktivt at vælge en elcykel frem for en bil. Derfor vil de bygge en CO₂-neutral superladestation drevet af deres solceller. Det er planen, at ladestationen enten placeres ved Allerød Gymnasium eller Allerød Station, så pendlere kan få opladet deres elcykler, imens de er i skole eller på arbejde.
Fysikklubben vil restaurere nogle brugte solceller og bruge dem til at bygge små systemer, der kan anvendes i undervisning om vedvarende energi. Ved at bruge solceller, som ellers ville være blevet kasseret, reducerer de behovet for at producere nye solceller, hvilket sparer ressourcer og mindsker miljøpåvirkningen.
Fysikklubben ønsker at udvikle undervisningsmateriale til folkeskoler og gymnasier bestående af forskellige naturvidenskabelige kits. Disse kits vil indeholde de nødvendige materialer til at udforske forskellige klimarelaterede teknologier (dette kan bl.a. omfatte vindmøller, solceller, brintbiler). Det kan bidrage til at fremme interessen for naturvidenskab og bæredygtige teknologier blandt børn og unge, da teknologien gøres letforståelig og håndgribelig.
Fysikklubben vil bygge et større batterisystem, der kan lagre den elektricitet, som deres solceller producerer. Det vil demonstrere, hvordan vedvarende energi kan lagres og bruges effektivt. Projektet er rettet mod skoleelever, som Fysikklubben ønsker at undervise i solceller og energilagring.
Fysikklubben vil forsøge at brygge alkoholfri øl, som de vil dele ud til elever på Allerød Gymnasium, så de har et alternativ til alkohol (udover sodavand). Hele bryggeprocessen skal køre på grøn energi fra Fysikklubbens solceller, og de vil bestræbe sig på at bruge lokale og årstidsbestemte ingredienser.
Projektet skal uddanne spejdere i at lave klimavenlige måltider og vise, hvordan bæredygtig madlavning både kan være velsmagende og mættende, når de skal på den årlige spejderlejr. Gennem forskellige retter vil projektgruppen give deltagerne nye smagsoplevelser og inspirere dem til at spise mere plantebaseret i deres hverdag. De vil fokusere retterne omkring sæsonens grøntsager og danske fødevarer.
Projektgruppen vil gerne forbedre vedligeholdelsen af Palnatoke spejdernes grej og udstyr. Derfor vil de lave et program for alle spejderne, hvor de vil lære dem at reparere og vedligeholde deres udstyr.
Fra den 12. til 14. september afholdes Allerød Spejderlejr med over 200 deltagere. I år vil vi fokusere på bæredygtighed og klima, og derfor vil vi plante nogle træer på området, hvor lejren foregår. Vi vil give spejderne mulighed for at lære om og eksperimentere med vedvarende energi samt upcycle affald og gammelt tøj. Vi vil lære dem at spotte misinformation i medierne og hvad de selv kan gøre for at leve mere bæredygtigt.
En gruppe spejdere i 1. Lillerød gruppen vil designe et forløb, der skal give spejdere en praktisk forståelse for vedvarende energi gennem eksperimenter og konstruktion af deres egne energisystemer. Gennem programmet lærer spejderne om og anvender forskellige former for energi. De skal bl.a. konstruere en lille vindmølle, der kan tænde en LED lamåe, bygge en solovn, der bruger sollys til madlavning, og eksperimentere med mikrobielle brændselsceller. Målet er at give spejderne hands-on erfaring med bæredygtig teknologi, så de bedre forstår, hvordan energi kan udvindes og bruges på en miljøvenlig måde.
Unge fra Allerød Ungdomsskole arrangerer et "byt-til-nyt"-marked, så der kommer fokus på at de unge skal engagere sig mere i genbrug fremfor "køb-og-smid-væk"-kulturen.
Ungdomsskolens elever vil plante tusind træer rundt omkring i kommunen. De vil samarbejde med kommunen og andre aktører for at finde gode placeringer.
Kunst kan inspirere, skabe refleksion og røre folks følelser på måder, som tørre fakta ikke kan, samtidig med at det har evnen til at provokere og skabe dialog – og dermed motivere til handling.
Med projektet Kritisk Klimakunst vil en gruppe unge på ungdomsskolen skabe iøjnefaldende kunst baseret på tørre fakta om forskellige klimaudfordringer. Det kan eksempelvis være at demonstrere en gennemsnitlig husstands madspild på 3,4 kg om ugen, eller en bunke tøj på 30 kg, hvilket svarer til den mængde, som 5 danskere typisk smider ud på et år.
Dette projekt kombinerer klimaforståelse, miljøforvaltning og madlavning ved at give skoleelever en praktisk oplevelse, hvor de fisker, lærer om det akvariske miljø samt tilbereder og spiser deres fangst.
I projektet udvikler eleverne en hjemmeside, hvor de kan dele deres erfaringer fra projektet Fra Vand til Bord, og hvor andre – herunder især elever – kan finde undervisningsmateriale og få vejledning i bæredygtigt fiskeri.
En gruppe elever på Allerød Gymnasium vil producere en kortfilm med det formål at styrke unges håb om en lysere og grønnere fremtid – især i en tid, hvor planetens fremtid kan virke uforudsigelig, usikker og overvældende. Ved at producere en kortfilm, der følger en drengs forsøg på at gøre en forskel i et miljø præget af håbløshed, vil de inspirere andre unge til at kæmpe for klimaet, uanset hvor store eller små deres handlinger er.
På gymnasiets grønne områder vil en gruppe elever plante træer og andre planter for at lade biodiversiteten blomstre. Det inkluderer opsætning af kvashegn, træplantning og såning af vilde blomsterenge. Projektet udføres på forskellige tidspunkter af året, afhængigt af hvilken sæson de forskellige arter skal plantes i.
En gruppe elever på Allerød Gymnasium vil udføre en teaterforestilling, der sætter fokus på klimaet. Forestillingen giver indsigt i de mulige konsekvenser, vi kan stå overfor, hvis vi fortsætter den livsstil, vi har i dag. Mennesket portrætteres som den ydre og destruktive kraft, der påvirker naturen og skræmmer dyrene væk. Forestillingen har til formål at inspirere, informere og få folk til at reflektere over, hvordan vi kan passe bedre på vores planet.
